poniedziałek , 25 listopada 2024
Home / Wiadomości / “Ekogala” na szóstkę

“Ekogala” na szóstkę

wasgCo roku województwo lubelskie prezentuje się z jak najlepszej strony na Międzynarodowych Targach Żywności, Produktów i Technik Ekologicznych „EKOGALA” w Rzeszowie. Odbywające się w tym roku po raz piąty targi zgromadziły licznych wystawców z całej Polski, a odwiedzających halę na Podpromiu przez trzy dni, od 20 do 22 maja – można było liczyć w dziesiątkach tysięcy. Stoisko naszego regionu jak zwykle przygotowali i obsługiwali pracownicy Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.
„Na Lubelszczyźnie działa ponad 2 tysiące producentów ekologicznej żywności, dlatego nie można nie bywać na tak ważnych imprezach promocyjnych” – mówi dyrektor Sławomir Struski – „targi to najlepsza okazja do nawiązania nowych kontaktów biznesowych, zwłaszcza przy rosnącej popularności eko-żywności wśród konsumentów. Jeździmy na targi także po to, aby wspierać naszych rodzimych producentów”.
Na naszym stoisku prezentowali swoje wyroby, posiadające oczywiście ekologiczny certyfikat: Zakład Mięsny „Wasąg” z Hedwiżyna k. Biłgoraja (mięso i wędliny), „Allnet” Cukiernia Zaniewicza z Międzyrzeca Podlaskiego (sękacz podlaski, ciastka), Piekarnia „Grela”  z Chełma (chlebek ekologiczny), „Hyperica Natura” z Lublina (herbaty ziołowe i owocowe), „Symbio Polska” z Lublina (soki, dżemy) oraz klaster „Dolina Ekologicznej Żywności”.
Podczas targów ogłoszono wyniki prestiżowych konkursów, w których finale jak zwykle nie mogło zabraknąć naszych, lubelskich producentów. Złoty Medal Targów „Ekogala” zdobył Zakład Mięsny „Wasąg” za polędwiczki słodkie wędzone, natomiast Srebrny Medal otrzymała firma “Barwy Zdrowia” Tomasza Obszańskiego z Tarnogrodu za olej lniany.
Kapituła konkursu „Agro Polska” nagrodziła swoim tytułem Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” za pięć wędlin z serii „Łukowska spiżarnia” i Zakłady Tłuszczowe w Bodaczowie za olej zamojski, natomiast tytuł Eco Agro Poland powędrował do Zakładu Mięsnego “Jasiołka” działającego w Lublinie za wędliny z serii „Pradziad”.
„Produkty spożywcze z naszego regionu są smaczne i zdrowe, co doceniają nie tylko klienci sklepów, ale jak widać, również instytucje zajmujące się profesjonalnie promocją żywności” – podkreśla Janusz Malinowski, kierownik w Departamencie Rolnictwa – „nieustannie zapraszamy wszystkich chętnych do skorzystania z naszej oferty prezentacji swojej firmy na stoisku województwa lubelskiego. Na targach trzeba bywać”.

Sprawdź również

„Mamy 4+” już z wypłatami

Ponad dwa tysiące kobiet z województwa lubelskiego otrzymuje już świadczenie Mama4+ z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close