piątek , 22 listopada 2024
Home / Blisko nas / Ludzie z pasją / Młody piekarz z Zamościa ogólnopolskim mistrzem

Młody piekarz z Zamościa ogólnopolskim mistrzem

DSCN5713– Zawsze myślałem perspektywicznie, zawsze myślałem, co dalej – mówi Arkadiusz Gil z Jarosławca k. Zamościa. – Już będąc uczniem gimnazjum zastanawiałem się, jaki zawód wybrać, ażeby spełnić się zawodowo i w przyszłości nie mieć problemów z pracą. Arkadiusz Gil postanowił kontynuować tradycję rodzinną i tak jak jego dziadek, zostać piekarzem. – Wielu moich znajomych pukało się w czoło – piekarz? A co to za zawód? Okazało się, że rację miał Arek. – Piekarz to wspaniały zawód – podkreśla w rozmowie.

Naukę rzemiosła Arek podjął w Rzemieślniczej Zasadniczej Szkole Zawodowej, tzw. „Halejówce” w Zamościu, w tej samej szkole planuje kontynuować naukę w Technikum Uzupełniającym. Przez cały okres nauki Arek uczy się zawodu w „Piekarni Grela s.c.”. Wbrew pozorom, na rynku pracy zawód piekarza jest bardzo poszukiwany. To trudna i odpowiedzialna praca. Dobry piekarz musi być osobą sumienną, dynamiczną, dobrze przygotowaną zawodowo i w dobrej kondycji fizycznej, bo praca jest ciężka. Minęły już czasy wiejskich pieców chlebowych, małych lokalnych zakładów. Dziś piekarnia to przedsiębiorstwo, gdzie wkroczyły najnowocześniejsze technologie i urządzenia specjalistyczne, które trzeba umieć obsługiwać.

Arek odwiedził kilka europejskich krajów i – jak ocenia – najlepsze i najzdrowsze pieczywo produkowane jest w Polsce. Umiejętności zawodowe młodego piekarza z Zamościa bardzo wysoko ocenili Hiszpanie, gdzie w roku ubiegłym Arek był na praktykach zawodowych, w tym roku na taką praktykę wybiera się do Włoch. Niestety, coraz częściej polskie piekarnictwo odchodzi od tzw. „tradycyjnego wyrobu”, a szkoda, bo polskie pieczywo na recepturze naszych babć może podbić rynki krajów unijnych i stać się międzynarodową polską wizytówką – twierdzi młody mistrz z Zamościa.

Arek chce zostać dobrym piekarzem, a w przyszłości dobrym menadżerem, dlatego ciągle się uczy. Jego druga pasja to wiedza z zakresu prawa pracy i bhp. Dziwna to pasja, ale – jak się okazuje – przynosząca wymierne efekty i znakomicie uzupełniająca zawodową wiedzę. Z tych dziedzin Arek wiadomości czerpie z literatury, Internetu i lekcji w szkole, prowadzonych przez panią Bożenę Witkowską. Efekty są imponujące. W ubiegłym roku uczeń zamojskiej „Halejówki” w ogólnopolskim konkursie wiedzy z prawa pracy i bhp zajął 2. miejsce, w tegorocznej edycji konkursu na 48 uczniów z 24 Izb Rzemieślniczych był najlepszy w kraju.

Skąd pomysł na udział w tych specjalistycznych konkursach? – To proste – mówi Arkadiusz Gil. – Zawód piekarza wiąże się z licznymi zagrożeniami i dlatego trzeba wiedzieć, jak pracować, aby nie narazić siebie i innych na niebezpieczeństwo, dlatego warto się uczyć.

Pomimo praktyk w piekarni i nauki w szkole, Arek ma czas na podróżowanie, sport i słuchanie muzyki rockowej. Za zajęcie pierwszego miejsca w tegorocznym konkursie w nagrodę otrzymał skuter. – To wspaniała nagroda – cieszy się Arek. – Teraz swobodnie będę mógł zwiedzać Roztocze. Z tym zwiedzaniem muszę się jednak pośpieszyć, bo w wakacje czeka mnie nowa przygoda – zawodowa praktyka we Włoszech. Obecnie szkolnictwo zawodowe przeżywa renesans. Od lat było czymś gorszym. – Teraz z dyplomem piekarza pracę mogę znaleźć w całej Europie. Czasy się zmieniły – mówi młody adept piekarnictwa.

 

 

Sprawdź również

ArteHotel – prawdziwy biznes rodzi się z pasji

Dariusz Rymarz, Adam Byra i Wojciech Sternik  – to trzej muszkieterowie, którzy postanowili wspólnie stworzyć …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close