To hasło przewodnie kampanii wizerunkowej naszego województwa. Imprezą, która doskonale oddaje tę ideę, jest zbliżający się wielkimi krokami III Europejski Festiwal Smaku (9-11 września).
Jak mówi Piotr Franaszek, dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, chodzi tu nie tylko o smakowanie bogactwa kulinarnego Lubelszczyzny, ale także o „degustowanie” kultury, korzystanie z pięknej przyrody i realizowanie pasji. 25 sierpnia na konferencji prasowej w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego pojawili się szefowie kuchni 7 restauracji z regionu, które wezmą udział w konkursie Smaki Lubelszczyzny (kategoria zawodowcy). Rozlosowali między sobą konkursowe dania pochodzące z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”. Zestawy dań specjalnie na te okazję wybrał prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. W drugi dzień festiwalu, w Sali Porcelanowej Muzeum Lubelskiego na Zamku, restauracje zaprezentują przed jury przygotowane potrawy oraz stoły z czasów króla Jana III Sobieskiego.
Ale Smaki Lubelszczyzny to konkurs nie tylko dla zawodowców. W tym roku również uczniowie szkół gastronomicznych z regionu dostali trudne zadanie. Mają twórczo zinterpretować przepisy z czasów króla Jana III Sobieskiego. Najtrudniejsze zadanie stoi jednak lubelskimi VIP-ami, którzy razem z najlepszymi szefami kuchni z Lubelszczyzny przygotują dania z popularnego w XVI i XVII wieku kapłona.
Tradycyjnie podczas festiwalu w ciągu trzech dni na Starym Mieście pojawi się Miasteczko Smaku. To Jarmark św. Jacka, podczas którego producenci zdrowej i ekologicznej żywności z Polski, Austrii, Belgii, Grecji, Ukrainy, Węgier, Hiszpanii a nawet Cypru przedstawią zdrowe i ekologiczne przysmaki. Nie zabraknie takich przysmaków jak słynne sery zagrodowe, domowe wędliny, kwasy chlebowe, litewskie chleby czy węgierskie salami.
Niezwykle interesująco zapowiadają się w tym roku Warsztaty Dobrego Smaku. Będzie można na nich poznać sekrety sztuki peklowania i wyrobu wędlin domowych (Marian Zuba) jak powstaje redykołka i z czym najlepiej smakuje bryndza (Wojciech Komperda). Stanisław Stelmach zaprezentuje sztukę marynowania, przyrządzania i podawania dziczyzny a Zofia Gorgol – autorka wielu publikacji na temat kuchni regionalnej i żywienia – opowie o regionalnych potrawach i sposobach na … kaca.
Ten ostatni wykład przyda się szczególnie uczestnikom Nocy Nalewek, podczas której odbędą się warsztaty topienia gruszki przygotowane przez Janinę Bańkę oraz nocne warsztaty Polskiej Akademii Nalewek z udziałem Lecha Cwaliny i Hieronima Błażejaka, Mistrza Polskich Nalewek.
Na festiwalowej Scenie Dobrego Smaku przez trzy dni będą odbywały się prezentacje kulinarne nawiązujące do kulinarnego dziedzictwa Lubelszczyzny. W cyklu „Europa na talerzu” najlepsi kucharze z Polski i Europy zaprezentują kuchnię hiszpańskich mistyczek, Leonarda da Vinci i Marysieńki Sobieskiej.
Na tegorocznym IX Festiwalu Pierogów kucharze ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego zaprezentują pierogi z czterech stron świata oraz zaproszą publiczność do udziału w Mistrzostwach w lepieniu pierogów na czas.
Niewątpliwie wszyscy wielbicieli regionalnych przysmaków znajdą coś dla siebie. Zapraszamy!!!
Szczegółowy program na stronie: www.europejskifestiwalsmaku.pl