niedziela , 24 listopada 2024
Home / Turystyka / Gotujemy (się) na Polagrę

Gotujemy (się) na Polagrę

smakilubZupą chłopską i chłodnikiem lubelskim, a także piersią kaczki serwowaną z gryczakiem, szparagami i pieczonym jabłkiem oraz miętówką sarmacką kusić będziemy poznaniaków i wszystkich odwiedzających Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych i Gastronomii Polagra Food już od 11 września br. Na stoisku Regionu Lubelskiego przewidzieliśmy degustację najbardziej wyrafinowanych, a zarazem najsmakowitszych wyrobów regionalnej kuchni tradycyjnej nominowanych do ogólnopolskiej nagrody “Perła 2011”. O tym, jakie smaki reprezentować będą Lubelszczyznę podczas tegorocznej Polagry, zdecydowała kapituła konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” podczas gali finałowej, która odbyła się 17 lipca w Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie. Wyłonione produkty to rarytasy najwyższej jakości, tradycją związane z naszym regionem. Zwycięskie potrawy przygotują i zaprezentują w Poznaniu:
Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic (zupa chłopska)
Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli w Lublinie (chłodnik lubelski, pierś kaczki)
Parafia Rzymskokatolicka pw. św. Anny z Kodnia (miętówka sarmacka).
O statuetki “Perły 2011” ubiegać się będą także: Janina Bańka z Kraśnika za gruszkę suszoną kraśnicką i Agnieszka Klimowicz z Koła Gospodyń w Gęsi za słoninę po wiejsku, a o honorową nagrodę “Klucz do Polskiej Spiżarni” – Marianna Wiktorowicz, prezes Gminnej Spółdzielni “Samopomoc Chłopska” w Baranowie – za efektywne działania promocyjne, które przyczyniły się do wpisania aż sześciu wyrobów spółdzielni (wędlin nadwieprzańskich) na listę produktów tradycyjnych. Finałowych laureatów poznamy już pierwszego dnia targów – w niedzielę, 11 września o 11:30. Trzymamy kciuki za lubelskie nominacje!
Ekspozycja Regionu Lubelskiego, którą przygotują pracownicy marszałkowskiego Departamentu Rolnictwa i Środowiska, przez cztery dni aż do 14 września przyciągać będzie nie tylko zapachami tradycyjnych dań, ale także złotem wyrafinowanych miodów pitnych Spółdzielni Pszczelarskiej APIS z Lublina oraz bogactwem naszej oferty turystycznej.
Szukajcie nas w “Pawilonie Regionów” (nr 8) i przekonajcie się sami, jak smakuje Lubelskie!

Sprawdź również

Jak kupić bilet lotniczy?

Bilety lotnicze to niepowtarzalna okazja, by w szybki sposób dotrzeć do interesującego nas miejsca na …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close