Projekt „Lokalny Produkt Turystyczny szansą dla społeczności Dębów i Dynisk Nowych” realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.5. Oddolne inicjatywy edukacyjne na obszarach wiejskich. W projekcie bierze udział 20 Kobiet. Są to osoby bezrobotne/ nieaktywne zawodowo/ pracujące, zamieszkujące tereny gminy Lubycza Królewska (miejscowości: Dęby i Dyniska Nowe). Przeważająca część grupy należy do lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich.
Najbliższe spotkania edukacyjne odbędą się:
28 kwietnia: Dyniska Nowe, start godzina 17.00
29 kwietnia: Dęby, start godz. 17.00
W ramach tego przedsięwzięcia Panie mogą uczestniczyć w warsztatach „Kuchmistrzyni kuchni regionalnej” oraz warsztatach Sztuki Rękodzielniczej (z podziałem na trzy bloki tematyczne: BIBUŁKARSTWO, HAFT KRZYŻYKOWY I SZYDEŁKOWANIE oraz GARNCARSTWO).
Pierwsze warsztaty – Bibułkarstwo przyniosły rezultaty. Panie własnymi rękoma stworzyły przepiękne palmy, stroiki wielkanocne oraz wielobarwne kompozycje kwiatowe (na bazie storczyka), które można podziwiać w Przedszkolu Samorządowym w Lubyczy Królewskiej (wystawa potrwa do dnia 30 kwietnia 2012 r.). Należy dodać, iż zajęcia te przyczyniły się do wzmocnienia pozytywnych nastrojów i zacieśniania znajomości. Dzięki temu panowała miła i koleżeńska atmosfera.
Obecnie dobiega końca II blok tematyczny warsztatów – HAFFT KRZYŻYKOWY I SZYDEŁKOWANIE. Uczestniczki „oswoiły się” z szydełkiem, trudem wyszywania serwetek, przędzenia nici z wełny i ręcznym wykonaniem kartek okolicznościowych. Panie wzbudziły w sobie chęć tworzenia, która z pewnością będzie owocować w długie jesienne i zimowe wieczory.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Należy dodać, iż Panie chętnie uczestniczą w warsztatach kulinarnych (w cyklu 16 spotkań w terminie: od marca do czerwca). Zajęcia prowadzone są metodami aktywizującymi. Zajęcia praktyczne obejmują naukę pieczenia ciast, chleba, obróbki mleka, sporządzania napojów ziołowych, tradycyjnych, regionalnych potraw mięsnych.
Na spotkaniach edukacyjnych (w Dębach i Dyniskach Nowych) uczestniczki zaprezentują swoje dotychczasowe osiągnięcia kulinarne…
A…już w maju ruszają kolejne warsztaty – GARNCARSWTWO. W programie przewidziano m. in. modelowanie wyrobów z gliny, barwienie mas ceramicznych, naukę w zakresie wykorzystywania faktur, wygładzania, rytowania, wycinania itp.