piątek , 22 listopada 2024
Home / Turystyka / Spotkania edukacyjne połączone z prezentacją potraw

Spotkania edukacyjne połączone z prezentacją potraw

dyniskaProjekt „Lokalny Produkt Turystyczny szansą dla społeczności Dębów i Dynisk Nowych” realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.5. Oddolne inicjatywy edukacyjne na obszarach wiejskich. W projekcie bierze udział 20 Kobiet. Są to osoby bezrobotne/ nieaktywne zawodowo/ pracujące, zamieszkujące tereny gminy Lubycza Królewska (miejscowości: Dęby i Dyniska Nowe). Przeważająca część grupy należy do lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich.

Najbliższe spotkania edukacyjne odbędą się:

28 kwietnia: Dyniska Nowe, start godzina 17.00

29 kwietnia: Dęby, start godz. 17.00

W ramach tego przedsięwzięcia Panie mogą uczestniczyć w warsztatach „Kuchmistrzyni kuchni regionalnej” oraz warsztatach Sztuki Rękodzielniczej (z podziałem na trzy bloki tematyczne: BIBUŁKARSTWO, HAFT KRZYŻYKOWY I SZYDEŁKOWANIE oraz GARNCARSTWO).

Pierwsze warsztaty – Bibułkarstwo przyniosły rezultaty. Panie własnymi rękoma stworzyły przepiękne palmy, stroiki wielkanocne oraz wielobarwne kompozycje kwiatowe (na bazie storczyka), które można podziwiać w Przedszkolu Samorządowym w Lubyczy Królewskiej (wystawa potrwa do dnia 30 kwietnia 2012 r.). Należy dodać, iż zajęcia te przyczyniły się do wzmocnienia pozytywnych nastrojów i zacieśniania znajomości. Dzięki temu panowała miła i koleżeńska atmosfera.

Obecnie dobiega końca II blok tematyczny warsztatów – HAFFT KRZYŻYKOWY I SZYDEŁKOWANIE. Uczestniczki „oswoiły się” z szydełkiem, trudem wyszywania serwetek, przędzenia nici z wełny i ręcznym wykonaniem kartek okolicznościowych. Panie wzbudziły w sobie chęć tworzenia, która z pewnością będzie owocować w długie jesienne i zimowe wieczory.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Należy dodać, iż Panie chętnie uczestniczą w warsztatach kulinarnych (w cyklu 16 spotkań w terminie: od marca do czerwca). Zajęcia prowadzone są metodami aktywizującymi. Zajęcia praktyczne obejmują naukę pieczenia ciast, chleba, obróbki mleka, sporządzania napojów ziołowych, tradycyjnych, regionalnych potraw mięsnych.

Na spotkaniach edukacyjnych (w Dębach i Dyniskach Nowych) uczestniczki zaprezentują swoje dotychczasowe osiągnięcia kulinarne…

A…już w maju ruszają kolejne warsztaty – GARNCARSWTWO. W programie przewidziano m. in. modelowanie wyrobów z gliny, barwienie mas ceramicznych, naukę w zakresie wykorzystywania faktur, wygładzania, rytowania, wycinania itp.

Sprawdź również

Jak kupić bilet lotniczy?

Bilety lotnicze to niepowtarzalna okazja, by w szybki sposób dotrzeć do interesującego nas miejsca na …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close