sobota , 23 listopada 2024
Home / Wiadomości / Kolejny sukces wystawy w Sitnie!

Kolejny sukces wystawy w Sitnie!

DSC_6547XXVI Wystawa Zwierząt Hodowlanych, Maszyn i Urządzeń Rolniczych w Sitnie już za nami. Tradycyjnie rozstrzygnięto konkursy i nagrodzono najlepszych hodowców. W sumie w miniony weekend miejscowy ośrodek szkoleniowo-wystawienniczy odwiedziło kilkadziesiąt tysięcy osób.

Wystawa w Sitnie to przede wszystkim święto rolników. Pod Zamość zjechało około 200 hodowców i zaprezentowało ponad pół tysiąca zwierząt. Dokładnie 100 sztuk bydła mięsnego i mlecznego, kilkaset sztuk gołębi i drobiu. Ponad 20 koni, 40 owiec i 50 sztuk trzody chlewnej. – Chętnych było o wiele więcej, ale mamy pewne ograniczenia i możemy przyjąć konkretną liczbę zwierząt, dlatego pokazujemy te najbardziej wartościowe. – mówi Grażyna Różycka, komisarz wystawy.

O najwyższe laury walczyły zwierzęta i ich hodowcy. W kategorii świń za najbardziej wartościowe uznano knura i lochę z hodowli prowadzonej przez Karola Kropiwcę z Dawid (powiat parczewski).

Tytuł superchampiona w klasie mięsnej zdobyła krowa z cielęciem rasy limousine, Pawła Radzięciaka z Warszawy. Po raz pierwszy w historii nagrodę za najwyższą wydajność w kraju, otrzymał rolnik z województwa lubelskiego. Leszek Dusznik z Wierzby, bo o nim mowa uzyskał w ciągu roku w swoim stadzie 13 007 kg mleka. Nagrodzono również hodowców, owiec, kóz, koni i drobiu.

Tradycyjnie poznaliśmy zwycięzców regionalnego etapu konkursu Agroliga. Zostali nimi Krystyna i Jan Chajęccy rolnicy z Marianki (gmina Księżpol), którzy specjalizują się w produkcji żywca wieprzowego. Natomiast spośród firm I miejsce zdobyły Zakłady Młynarsko-Zbożowe s.c. Władysław Brzozowski i Wojciech Goławski z Werbkowic. Rozstrzygnięto także konkurs „Najlepszy produkt ekologiczny”. Pierwszą nagrodę otrzymał Ryszarda Zarucki za wędlinę ekologiczną, drugie miejsce zajęło ciasto ekologiczne Sławomira Mnicha, a trzecie przypadło Stanisławowi Soboniowi za podobny produkt. Nagrodę specjalną za szczególny wystrój stoiska ekologicznego otrzymał Józef Przychodaj oraz Helena Piwowarek za doskonałe połączenie innowacji z tradycją.

W Sitnie nagrodzono również uczestników II edycji konkursu „Lubelska wołowina na talerzu” organizowanego przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie

– Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. W kategorii „Potrawa” pierwsze miejsce za „Polędwicę św. Huberta” otrzymała restauracja Renesans z Zamościa. – Jestem młodym restauratorem i był to mój pierwszy start w konkursie gastronomicznym. Bardzo się cieszę, że zakończył się od razu sukcesem. Szef kuchni, Daniel Żur jest doświadczonym kucharzem i przygotowanie tej potrawy nie sprawiło mu większych trudność. – podkreśla Damian Poterucha, właściciel restauracji.

Druga była restauracja „Koncertowa” z Lublina z potrawą „Policzki wołowe na jarzębinie”

, a trzecie miejsce zajęły gospodynie z Gminnego Koło Aktywnych Kobiet gminy Fajsławice, które przyrządziły „Gulasz ziołowy fajsławicki”. Organizatorzy przyznali także wyróżnienie restauracji „Hetman” z Łuszczowa. Natomiast w kategorii „Produkt” zwyciężyła szynka wołowa wędzona gotowana, którą przygotowała masarnia „Zemat” Zdzisław Trościańczyk z Wohynia.

W sumie na wystawie w Sitnie swoją ofertę zaprezentowało prawie 400 firm z całego kraju. Dominowały stoiska z branży rolnej, ale można było kupić również ubrania i biżuterię. Według organizatorów, ekspozycję odwiedziło ponad 25 tys. osób. Wystawę zorganizował Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli i Ośrodek Szkoleniowo-Wystawienniczy w Sitnie.

Fotogaleria{vsig}2012/07/sitno{/vsig}

Sprawdź również

„Mamy 4+” już z wypłatami

Ponad dwa tysiące kobiet z województwa lubelskiego otrzymuje już świadczenie Mama4+ z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close