Już od początku nowego roku szkolnego rusza II edycja programu edukacyjnego „Śniadanie Daje Moc” dla dzieci z klas 1-3 szkół podstawowych. W tym roku nauczyciele i ich podopieczni będą zakładać klasowe Kluby Śniadaniowe, a w dniu 8 listopada, czyli w Dniu Zdrowego Śniadania, zorganizują wspólne, pożywne śniadanie w klasach. Z województwa lubelskiego do programu przyłączyło się już 215 szkół, a w całej Polsce 3856 szkół.
Program edukacyjny „Śniadanie Daje Moc” na dobre wpisuje się już w kalendarz roku szkolnego. Po ubiegłorocznej edycji i ciepłym przyjęciu przez nauczycieli, uczniów i ich rodziców, w tym roku program rozpocznie się już we wrześniu. Pierwszy etap to założenie w klasach Klubów Śniadaniowych, których celem jest wprowadzenie nawyku organizowania wspólnych śniadań w klasach każdego dnia. Zadaniem Klubów Śniadaniowych będzie przeprowadzenie 12 śniadań edukacyjnych, podczas których dzieci w ciekawy i praktyczny sposób poznają 12 zasad zdrowego odżywiania, opracowanych przez ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka.
Celem programu jest zwiększanie świadomości – nie tylko uczniów, ale też nauczycieli i rodziców – na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. W dalszej perspektywie, działania te przyczyniają się bowiem do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce.
W tym roku wsparciem i inspiracją dla nauczycieli są przygotowane przez metodyka scenariusze 12 śniadań edukacyjnych obrazujących 12 zasad zdrowego odżywiania. Łamigłówki, doświadczenia, dyskusje i oczywiście samodzielne przygotowanie pysznych śniadań to wyzwania dla uczniów. Aby przyłączyć się do programu i korzystać z ciekawych materiałów dydaktycznych, wystarczy zarejestrować szkołę na stronie www.sniadaniedajemoc.pl. Dodatkowo szkoły, nauczyciele i uczniowie mogą wziąć udział w dwóch konkursach z atrakcyjnymi nagrodami. Zgłoszenia trwają!
Organizatorzy kampanii nie zapomnieli także o rodzicach. Na stronie www.sniadaniedajemoc.pl znajdują się porady ekspertów oraz scenariusze zabaw edukacyjnych dotyczących zdrowego odżywiania, które mogą zostać wykorzystać podczas codziennych zabaw z dzieckiem. Nie zabraknie także smacznych inspiracji na pierwsze i drugie śniadanie.
Już teraz zdradzamy przepis na urozmaicone drugie śniadanie do szkoły, którego autorem jest ambasador programu Śniadanie Daje Moc, kucharz Tomek Woźniak.
Śniadanie Daje Moc w skrócie:
• Organizatorem programu „Śniadanie daje moc” jest Partnerstwo dla Zdrowia – koalicja firm: Danone, Lubella, Biedronka oraz Instytut Matki i Dziecka. Partnerstwo dla Zdrowia powstało w 2006 roku w celu przeciwdziałania niedożywieniu dzieci w Polsce oraz propagowania wśród najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych.
• Celem programu jest:
1. Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka;
2. Przyczynianie się (pośrednio) do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację;
3. Edukację najmłodszych poprzez zaangażowanie rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.
• Do tej pory do drugiej edycji programu zgłosiło się już 3856 szkół z całej Polski czyli 62% więcej niż w ubiegłym roku.
• Ambasadorami II edycji programu Śniadanie Daje Moc są: 9 – letnia Ola, która rozpoczyna przygodę z gotowaniem oraz energiczny kucharz Tomek Woźniak – autor przepisów na szybkie, kolorowe i pożywne śniadanie, które z apetytem zje każde dziecko.
• Patronat honorowy nad akcją objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty oraz Zachodniopomorski Kurator Oświaty, Świętokrzyski Kurator Oświaty, Wielkopolski Kurator Oświaty, Śląski Kurator Oświaty, Łódzki Kurator Oświaty, Kujawsko-pomorski Kurator Oświaty, Warmińsko-mazurski Kurator Oświaty, Pomorski Kurator Oświaty, Małopolski Kurator Oświaty, Lubuski Kurator Oświaty
Przepis od: Tomka Woźniaka – Smakowite zawiniątka w tortilli lub naleśniku
Przepis na: 1 porcja
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki: 1 tortilla lub naleśnik, 2 plasterki szynki, 2 plasterki sera żółtego, kilka plasterków ogórka i pomidora, 2 liście sałaty, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy
1. Środek tortilli/naleśnika posmaruj majonezem, musztardą i rozłóż plasterki szynki oraz sera. Następnie połóż cieniutkie plasterki ogórka i pomidora oraz liście sałaty.
2. Zawiń dwa boki tortilli/naleśnika do środka i zroluj.
3. Potnij tortillę/naleśnik na 4-6 odcinków i włóż do śniadaniówki. W ten sposób dziecko będzie miało smakowite małe kęsy, które na pewno zdąży zjeść na przerwie.
Tortillę lub naleśnika możesz przygotować również z samymi warzywami, kremowym serkiem, pieczonym kurczakiem czy tuńczykiem z puszki.
Więcej przepisów Tomka Woźniaka na smaczne, zdrowe i kolorowe sniadania na stronie programu: www.sniadaniedajemoc.pl