Polacy coraz więcej uwagi przywiązują wartościom odżywczym spożywanych pokarmów. Przemyślana dieta polega na wyborze produktów niskokalorycznych i jednocześnie bogatych w niezbędne witaminy. Naprawdę zdrowa jest jednak żywność funkcjonalna, która dynamicznie zyskuje sympatię konsumentów.
Żywność funkcjonalna to wciąż nowość na naszym rynku. Mowa tu o produktach przygotowanych nie tylko z myślą o spożyciu, ale także pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka. Taki pokarm musi być elementem codziennej diety, w przeciwieństwie do leków lub tabletek z suplementami diety i witaminami. Żywność funkcjonalna jest więc wzbogacona o, m.in. błonnik pokarmowy, probiotyki, witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe. Przykładem działania wpływu żywności funkcjonalnej jest obniżenie poziomu cholesterolu lub przywrócenie równowagi mikrobiologicznej układu pokarmowego.
Fotogaleria{vsig}2013/1/brzesc{/vsig}
Zwracaj uwagę na skład produktów – Słomka ptysiowa fitness jest przekąską, do produkcji której używa się oleju z czarnuszki.
Ułożenie diety przyjaznej dla naszego organizmu nie jest takie trudne. Znacznie większym wyzwaniem jest wytrwanie w raz przyjętych zasadach, gdyż zdrowa dieta wymaga niezachwianej regularności. Widać to szczególnie poprzez starania w utrzymaniu optymalnej ilości witaminy C – jest ona w sposób naturalny wypłukiwana z naszego organizmu, dlatego musimy dbać o codzienne spożycie owoców lub wypicie szklanki naturalnego soku, najlepiej w równych odstępach czasowych. Często zapominamy o fundamentalnym składniku diety: wodzie, otóż dorosły człowiek powinien wypijać przynajmniej 1 litr wody dziennie. W trakcie codziennych posiłków warto za to unikać tłuszczy pochodzenia zwierzęcego ze względu na wysoką zawartość cholesterolu.
Niewątpliwie warto pogłębiać swoją wiedzę na temat suplementów, diet oraz zawartości produktów spożywczych. Przykładem nowego składniku stosowanego w wyrobach spod znaku żywności funkcjonalnej, np. słomki ptysiowej fitness Brześć, jest olejek z czarnuszki. Nasiona czarnuszki są bogato zaopatrzone w nienasycone kwasy tłuszczowe i jest w stanie syntetyzować naturalne substancje takie jak prostaglandyna E1 i E2, co sprzyja wzmocnieniu naszego układu immunologicznego. Wg badań przeprowadzonych przez niemieckiego immunologa dr.med. Petera Schleichera, codzienne spożycie czarnuszki przyczynia się do zmniejszenie dolegliwości alergicznych lub nawet całkowitego wyleczenia. Wśród licznych zalet oleju z czarnuszki można wymienić również regulowanie poziomu cholesterolu, kurację chorób dróg oddechowych, a nawet łagodzenie schorzeń reumatycznych. Olejek z czarnuszki szczególnym powodzeniem cieszy się u osób chorujących na astmę, które wykorzystują ten suplement diety w celach leczniczych z racji na jego leczniczy wpływ na oskrzela. Z powodu tak urozmaiconych właściwości, olej z czarnuszki stosują producenci żywności funkcjonalnej, m.in. ZPC Brześć.
Żywność funkcjonalna na polskim rynku
W ocenie ekspertów szybko rośnie świadomość konsumentów na temat zalet żywności funkcjonalnej, a więc ukierunkowanej na działanie zdrowotne. ,,Świadomość ludzi poprzez coraz większy dostęp do szybkiej informacji o produktach, powoduje zwrócenie większej uwagi na to co jemy i jaki jest skład produktów” – mówi Marcin Sipa, współwłaściciel Zakładu Produkcji Cukierniczej Brześć. Niebawem może się ona stać istotnym elementem zakupów w polskich domach, należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że obecnie niewielu producentów spełnia surowe kryteria nakładane na tego rodzaju żywność.
Brześć dla wegan
Prawdopodobnie minie jeszcze trochę czasu zanim produkty spod znaku żywności funkcjonalnej będą równie łatwo dostępne jak tradycyjne wyroby. Warto więc śledzić, które firmy oferują oferują żywność wysokiej jakości oraz gdzie można ją nabyć. Na rynku są już dostępne nowe wegańskie ciasteczka owsiane, będące dobrym przykładem pełnowartościowej żywności funkcjonalnej. Ich producent pracuje też nad zwiększeniem ilości ziaren, suszonych owoców o otrębów w swoich wyrobach.
,,W składzie żywności funkcjonalnej znajdziemy na przykład siemię lniane, sezam, płatki owsiane czy oryginalne przyprawy. Z czasem myślimy o większej ilości wegańskich zastępników z myślą o najbardziej wymagających klientach, a także dla tych, którzy mają określone dietetyczne założenia lub po prostu chcą odżywiać się zdrowo” – dodaje Marcin Sipa, współwłaściciel ZPC Brześć.
Materiały są własnością firmy Brześć, www.brzesc.pl
“Brześć” Sp.J. ZPC – Rodzinna firma istniejąca od 1984 roku. Brześć specjalizuje się w tradycyjnych, opartych na domowych recepturach wyrobów cukierniczych, oferuje m.in. żywność funkcjonalną. Produkty Brześcia są sprzedawane poprzez przedstawicieli i dystrybutorów na terenie całej Polski.