piątek , 20 września 2024
Home / Blisko nas / Przepis na Wielkanoc!

Przepis na Wielkanoc!

piotr-murawski-szef-kuchni-marki-knorr-polska-1Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym w roku. Dlatego dbamy nie tylko o smak podawanych potraw, ale także o oprawę stołu. To od niej w dużej mierze zależy charakter i atmosfera spotkania. Już od ponad trzydziestu lat w Niedzielę Palmową na Rynku Wielkim w Zamościu odbywa się Kiermasz Wielkanocny, na którym mieszkańcy miasta mogli zakupić pisanki, palmy, baranki wielkanocne, serwety, koszyczki i inne wyroby twórców ludowych z całego regionu. Patrząc na te „cuda” nie mamy wątpliwość, że tak pięknie nikt inny tylko my ozdobimy te święta. Mamy już ozdoby wielkanocne, zostały nam porządki i świąteczne menu. Zgodnie z tradycją, jak co roku są to żurki, barszcze, pasztety oraz łakocie, z których najpopularniejsze są mazurki i baby piaskowe. Aby nieco urozmaicić tradycyjne świąteczne dania warto doradzić się specjalistów by tchnąć w nie odrobinę nowości. Piotr Murawski – szef kuchni marki Knorr, przedstawił nam swoje kulinarne, które sprawią, że domownicy z przyjemnością spędzą długie godziny przy świątecznym stole. (Piotr Murawski, kucharz z wieloletnim doświadczeniem, które zdobywał, pracując w m.in. w Stuttgarcie, Monachium, Kassel, Lizbonie, Zurychu oraz w prestiżowych warszawskich hotelach i restauracjach. Miał okazję gotować dla amerykańskiego prezydenta George’a Busha.)

– Zamiast tradycyjnego żurku można pokusić się o żur śląski z jałowcem i orzechami lub barszcz biały z aromatycznymi kotlecikami z jajek. Okazuje się, że żurek jest zupą, z którą świetnie komponują się różne inne składniki, nie zawsze kojarzone z tym charakterystycznym smakiem. Zaskoczeniem może być, że dawniej, a w niektórych domach jeszcze do dziś dodaje się do niego nawet śledzie! Ponadto znakomicie do żurku pasują suszone grzyby, czosnek czy będący symbolem Wielkanocy chrzan. Zupa to jednak dopiero wstęp do prawdziwej uczty. Długi post zaostrzył nasz apetyt na aromatyczne soczyste mięsa. Jak je przyrządzić, by spełnić oczekiwania rodziny, a jednocześnie nadać pieczeni wyjątkowy, inny niż zwykle smak? Po pierwsze, nie warto zostawiać przygotowywania mięsa na ostatnią chwilę. – Aby przyrządzić soczyste, dobrze przyprawione mięso, potrzeba czasu na zamarynowanie. Dobrym rozwiązaniem jest używanie marynat i przypraw Knorr, gdyż stanowią one odpowiednio dobrane, skomponowane mieszanki przyprawowe, co gwarantuje wyśmienity smak, który będziemy mogli wielokrotnie powtórzyć. Moją tajemnicą jest dodatkowo łączenie tych marynat z innymi składnikami – w przypadku wieprzowiny z musztardą i olejem sarepskim, a w przypadku drobiu – z naturalnym jogurtem. W tak przygotowanej marynacie mięso powinno leżakować w chłodnym miejscu minimum 12 godzin – mówi Piotr Murawski. Ekspert przypomina także, że „aby mięso było aromatyczne, powinniśmy sprawdzić, jaką ilość produktu trzeba użyć na kilogram mięsa. Te dane możemy znaleźć na opakowaniu. Często o tym zapominamy i posypujemy nasze pieczyste zbyt małą ilością przypraw. Potem dziwimy się, że po upieczeniu mięsu brakuje smaku”. Wszystkie przepisy znajdziecie na www.knorr.pl

Fotogaleria{vsig}2013/3/PRZEPIS{/vsig}

Szukając inspiracji natrafiliśmy na kilka ciekawych pomysłów np. Magdy, która prowadzi swój blog http://www.marta-gotuje.pl/ na jajka faszerowane. Zobaczcie jak łatwo można je przygotować.

PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE

Składniki: 5 jajek, 3 – 4 łyżeczki majonezu (w zależności od wielkości żółtek i smaku, który lubicie), 2 plasterki szynki, szczypiorek, sól, pieprz do smaku, marchew, ziarenka pieprzu do dekoracji. Jajka gotujemy na twardo i odkrawamy górną część w około 2/3 wysokości. Możemy też bardzo delikatnie ściąć spód, tak aby jajka trzymały równowagę. Wydrążamy żółtka i mieszamy je z majonezem. Odkładamy niewielką część masy do dekoracji, a do reszty dodajemy drobno pokrojoną szynkę i szczypiorek oraz przyprawy. Mieszamy i przekładamy do białek. Na wierzchu kładziemy odłożoną masę żółtkowo-majonezową i przykrywamy odciętą częścią białek. Dekorujemy ziarenkami pieprzu oraz niewielkimi kawałkami marchewki. Jajka można też faszerować naszymi ulubionymi dodatkami np. twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pieczarki z cebulą, łosoś, tuńczyk, ogórek kiszony, kiełbasa, ser, pomidor, do majonezu możemy także dodać musztardę do smaku.

Sprawdź również

mammografia zamosc

Czy urodziłaś się w latach 1951-1970? Zbadaj się i zyskaj spokój! Zachęć do badania bliskie osoby w podobnym wieku.

Wraz z nastaniem 2020 roku LUX MED kontynuuje akcję bezpłatnych badań mammograficznych dla Pań w …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close