Rekordowa ilość ponad dwustu dwudziestu potraw i produktów zostało zgłoszonych do finałowej gali wojewódzkiej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Możliwość degustacji potraw regionalnych charakterystycznych dla kuchni i tradycji kulinarnych Lubelszczyzny będziemy mieli już w najbliższą niedzielę, 14 lipca na terenach fortecznych zamojskiej twierdzy przy bastionie VII.
– To naprawdę niezwykła okazja do pokazania i pochwalenia się tym, co najlepsze w kuchni tradycyjnej regionu lubelskiego – mówi Marta Smal-Chudzik, pełniąca obowiązki dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego.
Gala finałowa konkursu „Smaki Regionów” organizowana jest przez Departament Rolnictwa i Środowiska lubelskiego Urzędu Marszałkowskiego we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Miastem Zamość.
Fotogaleria{vsig}2013/3/smaki{/vsig}
O KONKURSIE
XIII edycja konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną już po raz trzynasty!
Organizowany od 2000 roku Konkurs udowodnił, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią. Ogromnie satysfakcjonujący jest także fakt, że wokół nagrodzonych w konkursie wyrobów – m.in. oscypków i innych serów z Podhala, serów z Korycina i Wiżajn, wędlin z Małopolski, jabłek z okolic Łącka, wiśni z Doliny Środkowej Wisły czy truskawek z Kaszub – powstały grupy producenckie, konsorcja i inne formy wspierania produktu regionalnego w jego drodze do zarejestrowania w europejskim systemie produktów regionalnych i tradycyjnych.
To nasi laureaci mogą poszczycić się dziś unijnymi oznaczeniami, takimi jak Chroniona Nazwa pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność a także znakiem krajowym „Jakość Tradycja”. Przeważająca większość produktów wyłonionych i nagrodzonych w konkursie wpisana jest także na Listę Produktów tradycyjnych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ważne jest też i to, że do wspieranie produkcji i promocji lokalnych specjałów włączyły się miejscowe samorządy.
Konkurs zaktywizował lokalne społeczności i lokalnych wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności, jako elementu rozwoju regionu. W ciągu kolejnych lat trwania Konkursu powstała dokumentacja ponad 9000 produktów i tradycji kulinarnych ze wszystkich stron i regionów Polski: wywodzących się z Kresów i Polski Centralnej, z gór i znad morza, z Ziem Zachodnich i z kultury mniejszości narodowych. Jest to dowód na to, jak bogata jest polska historia kulinarna i jak ważnym jest elementem polskiego dziedzictwa kulturowego.
Cel konkursu
Obok głównego, jakim jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, istotnym stało się przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Osiem lat temu, producenci – w większości laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – utworzyli Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. I to Izba – już po raz ósmy – jest obecnie organizatorem konkursu.
W 2008 roku rozszerzyliśmy formułę konkursu, wprowadzając kategorię dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur. Po raz pierwszy wtedy w tak szerokim stopniu w organizację konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zaangażował się Związek Województw RP.
Zasady konkursu
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Powołane zostały dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.
Ponadto powołana Kapituła Krajowa ma zadanie przyznania statuetek „Perła” niektórym produktom, nominowanym w czasie finałów regionalnych.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne (szczegółowy regulamin w załączniku).
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2013″.
Wręczone zostaną także – wzorem lat ubiegłych – honorowe nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.
Konkurs trwa od maja do września i zakończony zostanie we wrześniu b.r. Wielkim Finałem w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2013″ i „Kluczy do Polskiej Spiżarni”. Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów”.
Finały regionalne XIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” :
12 maja – Minikowo, Kujawsko-Pomorskie
16 czerwca – Tokarnia, Świętokrzyskie
22 czerwca – Płońsk, Mazowieckie
23 czerwca – Chorzów, Śląskie
14 lipca – Zamość, Lubelskie
27 lipca – Lesko, Podkarpackie
27 lipca – Szczecin, Zachodniopomorskie
4 sierpnia – Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach, Opolskie
16 sierpnia – Poznań, Wielkopolskie
22 sierpnia – Białystok, Podlaskie
24 sierpnia – Bogdaniec, Lubuskie
24 sierpnia – Wrocław, Dolnośląskie
8 września – Nawojowa, Małopolskie
Wielki Finał konkursu odbędzie się 22 września 2013r. w czasie Polagry Food w Poznaniu.
źródło: http://www.produktyregionalne.pl/galeria.html