czwartek , 19 września 2024
Home / Wiadomości / Smaki Regionów – 14 lipca w Zamościu

Smaki Regionów – 14 lipca w Zamościu

zamoscRekordowa ilość ponad dwustu dwudziestu potraw i produktów zostało zgłoszonych do finałowej gali wojewódzkiej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Możliwość degustacji potraw regionalnych charakterystycznych dla kuchni i tradycji kulinarnych Lubelszczyzny będziemy mieli już w najbliższą niedzielę, 14 lipca na terenach fortecznych zamojskiej twierdzy przy bastionie VII.

– To naprawdę niezwykła okazja do pokazania i pochwalenia się tym, co najlepsze w kuchni tradycyjnej regionu lubelskiego – mówi Marta Smal-Chudzik, pełniąca obowiązki dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego.

Gala finałowa konkursu „Smaki Regionów” organizowana jest przez Departament Rolnictwa i Środowiska lubelskiego Urzędu Marszałkowskiego we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Miastem Zamość.

Fotogaleria{vsig}2013/3/smaki{/vsig}

O KONKURSIE

XIII edycja konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną już po raz trzynasty!

Organizowany od 2000 roku Konkurs udowodnił, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią. Ogromnie satysfakcjonujący jest także fakt, że wokół nagrodzonych w konkursie wyrobów – m.in. oscypków i innych serów z Podhala, serów z Korycina i Wiżajn, wędlin z Małopolski, jabłek z okolic Łącka, wiśni z Doliny Środkowej Wisły czy truskawek z Kaszub – powstały grupy producenckie, konsorcja i inne formy wspierania produktu regionalnego w jego drodze do zarejestrowania w europejskim systemie produktów regionalnych i tradycyjnych.

To nasi laureaci mogą poszczycić się dziś unijnymi oznaczeniami, takimi jak Chroniona Nazwa pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność a także znakiem krajowym „Jakość Tradycja”. Przeważająca większość produktów wyłonionych i nagrodzonych w konkursie wpisana jest także na Listę Produktów tradycyjnych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ważne jest też i to, że do wspieranie produkcji i promocji lokalnych specjałów włączyły się miejscowe samorządy.

Konkurs zaktywizował lokalne społeczności i lokalnych wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności, jako elementu rozwoju regionu. W ciągu kolejnych lat trwania Konkursu powstała dokumentacja ponad 9000 produktów i tradycji kulinarnych ze wszystkich stron i regionów Polski: wywodzących się z Kresów i Polski Centralnej, z gór i znad morza, z Ziem Zachodnich i z kultury mniejszości narodowych. Jest to dowód na to, jak bogata jest polska historia kulinarna i jak ważnym jest elementem polskiego dziedzictwa kulturowego.

Cel konkursu

Obok głównego, jakim jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, istotnym stało się przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Osiem lat temu, producenci – w większości laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – utworzyli Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. I to Izba – już po raz ósmy – jest obecnie organizatorem konkursu.

W 2008 roku rozszerzyliśmy formułę konkursu, wprowadzając kategorię dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur. Po raz pierwszy wtedy w tak szerokim stopniu w organizację konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zaangażował się Związek Województw RP.

Zasady konkursu

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

Powołane zostały dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.

Ponadto powołana Kapituła Krajowa ma zadanie przyznania statuetek „Perła” niektórym produktom, nominowanym w czasie finałów regionalnych.

Konkurs przebiega dwuetapowo:

W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne (szczegółowy regulamin w załączniku).

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2013″.

Wręczone zostaną także – wzorem lat ubiegłych – honorowe nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.

Konkurs trwa od maja do września i zakończony zostanie we wrześniu b.r. Wielkim Finałem w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2013″ i „Kluczy do Polskiej Spiżarni”. Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów”.

Finały regionalne XIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” :

12 maja – Minikowo, Kujawsko-Pomorskie

16 czerwca – Tokarnia, Świętokrzyskie

22 czerwca – Płońsk, Mazowieckie

23 czerwca – Chorzów, Śląskie

14 lipca – Zamość, Lubelskie

27 lipca – Lesko, Podkarpackie

27 lipca – Szczecin, Zachodniopomorskie

4 sierpnia – Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach, Opolskie

16 sierpnia – Poznań, Wielkopolskie

22 sierpnia – Białystok, Podlaskie

24 sierpnia – Bogdaniec, Lubuskie

24 sierpnia – Wrocław, Dolnośląskie

8 września – Nawojowa, Małopolskie

Wielki Finał konkursu odbędzie się 22 września 2013r. w czasie Polagry Food w Poznaniu.

źródło: http://www.produktyregionalne.pl/galeria.html

Sprawdź również

„Mamy 4+” już z wypłatami

Ponad dwa tysiące kobiet z województwa lubelskiego otrzymuje już świadczenie Mama4+ z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close