Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Zamościu informuje, że na terenie powiatu zamojskiego zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt może stanowić barszcz Sosnowskiego. Barszcz Sosnowskiego jest rośliną rosnącą do wysokości 2 – 3 m i silnie zachwaszczającą tereny nieużytkowane rolniczo m.in. pobocza dróg i szlaków turystycznych, łąki, rowy, kanały i brzegi rzek.
Występująca we włoskach pokrywających liście i łodygi kumaryna może powodować poparzenia. Szczególne działanie parzące nasila się podczas słonecznej pogody i wysokiej temperatury oraz dużej wilgotności powietrza.
Bezpośrednie zetknięcie się z roślinami barszczu grozi poparzeniem ludzi
i zwierząt, które powoduje zapalenie skóry, powstawanie pęcherzy i trudno gojących się ran oraz zapalenie spojówek , co szczególnie jest niebezpieczne dla alergików i dzieci.
Barszcz Sosnowskiego można zwalczać metodą :
• mechaniczną polegającą na wykaszaniu roślin nawet do 4 razy w sezonie,
• chemiczną przy użyciu środków do zwalczania zbędnej roślinności zawierających glifosat ( m.in.: Dominator, Glyfos, Kosmik, Marker, Rofosat, Roundup ) na nowo odrastające rośliny.
Zabieg opryskiwania należy wykonać cieczą użytkową o stężeniu 2 – 3 % (0,2-0,3 l środka na 10 litrów wody).
Zastosowanie podanych metod spowoduje osłabienie roślin i zniszczenie po kilku latach.
Osoby biorące udział w zwalczaniu roślin barszczu Sosnowskiego muszą zachować szczególną ostrożność i być wyposażone w odpowiednie ubrania ochronne.
Szczegółowe informacje na stronie: www. piorin.gov.pl