sobota , 23 listopada 2024
Home / Turystyka / Cebularz lubelski 37. polskim produktem chronionym w UE

Cebularz lubelski 37. polskim produktem chronionym w UE

cebularz– W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, opublikowane zostało dzisiaj rozporządzenie Komisji Europejskiej (nr 844/2014 z dnia 23 lipca 2014 r.) rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [Cebularz lubelski (ChOG)] – informuje ministerstwo rolnictwa.

Jest to już 37 polski produkt chroniony w Unii Europejskiej.

Czym jest i od dziś musi być cebularz?
Cebularz lubelski to ręcznie formowany okrągły placek, o średnicy od 5 do 25 cm i grubości ok. 1,5 cm. Jest on wyrabiany z ciasta pszennego wyborowego, które charakteryzuje się dwukrotnie większym dodatkiem cukru i margaryny lub masła w porównaniu do zwykłego ciasta pszennego. Na powierzchni znajduje się warstwa farszu składającego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym. Farsz ma złocistą barwę oraz smak i zapach pieczonej cebuli. Na obwodzie placka znajduje się rumiany wieniec ciasta o szerokości od 0,5 do 1,5 cm. Miąższ ciasta jest jasny, miękki i lekko wilgotny. Jego aromat jest właściwy dla zapachu świeżo upieczonej cebuli, dzięki znajdującej się na powierzchni warstwie farszu.

Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu lubelskim i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego placka sięgają XIX w. Nazwa cebularza lubelskiego pochodzi od użytej do farszu cebuli. Przed II wojną światową cebularze były wypiekane przez Żydów lubelskich, kazimierskich i zamojskich. Jednakże receptura ich wypieku rozprzestrzeniła się szybko po całej Lubelszczyźnie. Ze wspomnień mieszkańców Lublina z lat międzywojennych (1919 – 1939 r.) wiemy, że były one bardzo rozpowszechnione i wypiekano je we wszystkich licznych piekarniach żydowskich. Można je było także nabyć u sprzedawców na ulicy wprost z koszyków, które nosili na ramionach. Według wspomnień najstarszych lublinian te przedwojenne wypieki były ogólnodostępne, a ich przyjemny zapach i delikatny smak zachęcały tak, że nie wymagały żadnej dodatkowej reklamy.

Sprawdź również

Jak kupić bilet lotniczy?

Bilety lotnicze to niepowtarzalna okazja, by w szybki sposób dotrzeć do interesującego nas miejsca na …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close