Zupą chłopską i chłodnikiem lubelskim, a także piersią kaczki serwowaną z gryczakiem, szparagami i pieczonym jabłkiem oraz miętówką sarmacką kusić będziemy poznaniaków i wszystkich odwiedzających Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych i Gastronomii Polagra Food już od 11 września br. Na stoisku Regionu Lubelskiego przewidzieliśmy degustację najbardziej wyrafinowanych, a zarazem najsmakowitszych wyrobów regionalnej kuchni tradycyjnej nominowanych do ogólnopolskiej nagrody “Perła 2011”. O tym, jakie smaki reprezentować będą Lubelszczyznę podczas tegorocznej Polagry, zdecydowała kapituła konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” podczas gali finałowej, która odbyła się 17 lipca w Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie. Wyłonione produkty to rarytasy najwyższej jakości, tradycją związane z naszym regionem. Zwycięskie potrawy przygotują i zaprezentują w Poznaniu:
Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic (zupa chłopska)
Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli w Lublinie (chłodnik lubelski, pierś kaczki)
Parafia Rzymskokatolicka pw. św. Anny z Kodnia (miętówka sarmacka).
O statuetki “Perły 2011” ubiegać się będą także: Janina Bańka z Kraśnika za gruszkę suszoną kraśnicką i Agnieszka Klimowicz z Koła Gospodyń w Gęsi za słoninę po wiejsku, a o honorową nagrodę “Klucz do Polskiej Spiżarni” – Marianna Wiktorowicz, prezes Gminnej Spółdzielni “Samopomoc Chłopska” w Baranowie – za efektywne działania promocyjne, które przyczyniły się do wpisania aż sześciu wyrobów spółdzielni (wędlin nadwieprzańskich) na listę produktów tradycyjnych. Finałowych laureatów poznamy już pierwszego dnia targów – w niedzielę, 11 września o 11:30. Trzymamy kciuki za lubelskie nominacje!
Ekspozycja Regionu Lubelskiego, którą przygotują pracownicy marszałkowskiego Departamentu Rolnictwa i Środowiska, przez cztery dni aż do 14 września przyciągać będzie nie tylko zapachami tradycyjnych dań, ale także złotem wyrafinowanych miodów pitnych Spółdzielni Pszczelarskiej APIS z Lublina oraz bogactwem naszej oferty turystycznej.
Szukajcie nas w “Pawilonie Regionów” (nr 8) i przekonajcie się sami, jak smakuje Lubelskie!
Sprawdź również
Jak kupić bilet lotniczy?
Bilety lotnicze to niepowtarzalna okazja, by w szybki sposób dotrzeć do interesującego nas miejsca na …