Aż 54% Polaków wybiera dania włoskie, wśród których króluje pizza – tak wynika z raportu przygotowanego przez PizzaPortal.pl. Upodobaliśmy sobie to danie do tego stopnia, że wiele osób stara się samodzielnie odtworzyć smak ulubionej pizzy. Tajemnicą jej smaku jest ciasto – poznaj więc sprawdzone przepisy.
Klasyczna włoska pizza jest niezwykle cienka i chrupiąca. Polacy jednak chętnie sięgają po własne wariacje kulinarne, przyrządzając pizzę nie tylko na klasycznym cieście, ale również grubym. Co więcej, jej bazę nie zawsze stanowi mąka 00, ale również mąka orkiszowa czy bezglutenowa. Ba, pizze na zakwasie także się zdarzają – tych jednak nie znajdziesz w popularnych polskich pizzeriach, takich jak Da Grasso. Menu w tym przypadku bliskie jest klasyce.
Klasyczna Margherita
Jest to pizza z sosem pomidorowym i tartym serem mozzarella. Stanowi bazę do innych wariantów – wystarczy dodać odpowiednie składniki, by móc delektować się Capriciosą czy Funghi.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować rozczynu ze świeżych drożdży wymieszanych z ciepłą wodą, 1/2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżeczek mąki. W czasie, gdy drożdże będą “pracować”, przesiej 250 g mąki (najlepiej typ 00), dodaj sól i wymieszaj. Następnie powoli wlewaj rozczyn, jednocześnie delikatnie mieszając składniki drewnianą łyżką. Na koniec wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek i zacznij formować ciasto. Kolejny krok to dokładne wyrabianie ciasta przez ok. 15 minut. Po tym czasie należy odstawić ciasto i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Bazą sosu pomidorowego może być passata pomidorowa lub świeże warzywa. Zagotuj je w małym garnku z dodatkiem oliwy z oliwek, solą, pieprzem, cukrem i oregano. Gotowanie kontynuuj przez 15 minut.
Wyrośnięte ciasto należy podzielić na trzy części i każde z nich trzeba rozwałkować na blaszce o średnicy ok. 25 cm i ponownie odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie warto nastawić piekarnik, by nagrzał się do 250oC. Po wyrośnięciu ciasta, wysmaruj je sosem pomidorowym (sporą ilością) i posyp tartym serem. Piecz przez ok. 10 minut – do zarumienienia się boków.
Pizza na zakwasie
Pizzy na zakwasie na próżno szukać w przygotowanym przez Da Grasso menu. Wynika to z faktu, że taka pizza ma niewiele wspólnego z włoskim plackiem. Dlatego – w ramach kulinarnych eksperymentów – można przygotować ją samodzielnie.
Istotną cechą tej pizzy jest zakwas – najlepiej dostać gotowy od osób pieczących chleb. Należy go dodać do przesianej (napowietrzonej) mąki oraz niewielkiej ilości wody. Potem wystarczy tylko ciasto wyrobić i postępować jak w przypadku standardowej pizzy na drożdżach. Wykładane na ciasto składniki są dowolne – na sos pomidorowy można wyłożyć szynkę, pieczarki, a nawet kukurydzę czy brokuły.
A może pizza z dowozem?
Nie masz czasu na przygotowywanie pizzy, za to od dawna “chodzi za tobą” ten włoski przysmak? Zamów pizzę z dowozem, np. w Da Grasso. Menu jest na tyle bogate, że znajdziesz w nim propozycję idealnie dostosowaną do twoich smakowych oczekiwań. Szeroki wybór wariantów oraz możliwość samodzielnego skomponowania pizzy – oto dlaczego warto poznać przygotowane przez Da Grasso menu. Zamówienie możesz złożyć nie tylko telefonicznie, ale również online – kilka kliknięć wystarczy, by zamówić wybraną pizzę z dostawą pod wskazany adres.