piątek , 22 listopada 2024
Home / Blisko nas / Lubelska wołowina (po raz drugi) na talerzu

Lubelska wołowina (po raz drugi) na talerzu

Wolowina-2012_02Wzorem roku ubiegłego finał konkursu „Lubelska wołowina na talerzu” rozstrzygnięty został podczas pierwszego dnia Wystawy Zwierząt Hodowlanych, Maszyn i Urządzeń Rolniczych w Sitnie. 30 czerwca br. restauracje, zakłady masarskie i producenci wędlin z terenu województwa lubelskiego zaprezentowali swoje potrawy i wyroby przed jury, któremu przewodniczyli prof. Zygmunt Litwińczuk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie i Sławomir Struski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska.

W pracach tego gremium uczestniczyli również zamojscy dziennikarze: Magdalena Wójtowicz z Tygodnika Zamojskiego i Dariusz Popielec z Kroniki Tygodnia oraz Marzena Maziarczyk reprezentująca Ośrodek Szkoleniowo-Wystawienniczy w Sitnie, a także kierownik Janusz Malinowski i Tomasz Makowski z Departamentu Rolnictwa i Środowiska.

Przesłaniem konkursu jest promocja zdrowej żywności wytwarzanej przez lokalnych wytwórców w oparciu o tradycyjne receptury i powrót na nasze stoły tak popularnej niegdyś, staropolskiej kuchni, której ostoją była swojska wołowina. Konkurs znakomicie wpisuje się w realizowany przez Departament Rolnictwa i Środowiska projekt pt. „Lubelska Wołowina” promujący wśród rolników produkcję wołowiny wysokiej jakości.

„Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: produktów wędliniarskich oraz potraw z wołowiny” – mówi dyr. Sławomir Struski – „Chociaż to zaledwie druga edycja naszej kulinarnej zabawy, to jestem pod wrażeniem pomysłowości kucharzy i wędliniarzy, którzy przy tym pełnymi garściami czerpią z przepisów kulinarnych naszych przodków, udowadniając jednocześnie, że jeść tradycyjnie, to znaczy jeść smacznie i zdrowo”.

Jury, mimo bogactwa smaków i zachwycających zapachów, jednomyślnie przyznało nagrody. Kategorię „potrawy” zwyciężyła „Polędwica św. Huberta” z restauracji „Renesans” z Zamościa, drugie miejsce zajęły „Policzki wołowe na jarzębinie” zaprezentowane przez restaurację „Koncertowa” z Lublina, trzecie – „Gulasz ziołowy fajsławicki” przygotowany przez Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic. Specjalne wyróżnienie otrzymał „Mostek w sosie wiśniowym z kluseczkami leniwymi” z restauracji „Hetman” z Łuszczowa, która – przypomnijmy – w ubiegłym roku zdobyła pierwsze miejsce.

W kategorii „produkt” swój ubiegłoroczny sukces powtórzyła Masarnia-Ubojnia „Zemat” Zdzisława Trościańczyka z Wohynia, tym razem zdobywając uznanie jury „Szynką wołową wędzoną gotowaną”, drugie miejsce przyznano restauracji „Koncertowa” z Lublina za „Salceson wołowy żukowski”.

Laureaci otrzymali cenne nagrody rzeczowe oraz bezpłatne miejsce na stoisku województwa lubelskiego podczas V edycji Targów Naturalnej Żywności „NATURA FOOD” w dniach 12-14 października br. w Łodzi.

Sprawdź również

mammografia zamosc

Czy urodziłaś się w latach 1951-1970? Zbadaj się i zyskaj spokój! Zachęć do badania bliskie osoby w podobnym wieku.

Wraz z nastaniem 2020 roku LUX MED kontynuuje akcję bezpłatnych badań mammograficznych dla Pań w …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close