Wzorem roku ubiegłego finał konkursu „Lubelska wołowina na talerzu” rozstrzygnięty został podczas pierwszego dnia Wystawy Zwierząt Hodowlanych, Maszyn i Urządzeń Rolniczych w Sitnie. 30 czerwca br. restauracje, zakłady masarskie i producenci wędlin z terenu województwa lubelskiego zaprezentowali swoje potrawy i wyroby przed jury, któremu przewodniczyli prof. Zygmunt Litwińczuk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie i Sławomir Struski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska.
W pracach tego gremium uczestniczyli również zamojscy dziennikarze: Magdalena Wójtowicz z Tygodnika Zamojskiego i Dariusz Popielec z Kroniki Tygodnia oraz Marzena Maziarczyk reprezentująca Ośrodek Szkoleniowo-Wystawienniczy w Sitnie, a także kierownik Janusz Malinowski i Tomasz Makowski z Departamentu Rolnictwa i Środowiska.
Przesłaniem konkursu jest promocja zdrowej żywności wytwarzanej przez lokalnych wytwórców w oparciu o tradycyjne receptury i powrót na nasze stoły tak popularnej niegdyś, staropolskiej kuchni, której ostoją była swojska wołowina. Konkurs znakomicie wpisuje się w realizowany przez Departament Rolnictwa i Środowiska projekt pt. „Lubelska Wołowina” promujący wśród rolników produkcję wołowiny wysokiej jakości.
„Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: produktów wędliniarskich oraz potraw z wołowiny” – mówi dyr. Sławomir Struski – „Chociaż to zaledwie druga edycja naszej kulinarnej zabawy, to jestem pod wrażeniem pomysłowości kucharzy i wędliniarzy, którzy przy tym pełnymi garściami czerpią z przepisów kulinarnych naszych przodków, udowadniając jednocześnie, że jeść tradycyjnie, to znaczy jeść smacznie i zdrowo”.
Jury, mimo bogactwa smaków i zachwycających zapachów, jednomyślnie przyznało nagrody. Kategorię „potrawy” zwyciężyła „Polędwica św. Huberta” z restauracji „Renesans” z Zamościa, drugie miejsce zajęły „Policzki wołowe na jarzębinie” zaprezentowane przez restaurację „Koncertowa” z Lublina, trzecie – „Gulasz ziołowy fajsławicki” przygotowany przez Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic. Specjalne wyróżnienie otrzymał „Mostek w sosie wiśniowym z kluseczkami leniwymi” z restauracji „Hetman” z Łuszczowa, która – przypomnijmy – w ubiegłym roku zdobyła pierwsze miejsce.
W kategorii „produkt” swój ubiegłoroczny sukces powtórzyła Masarnia-Ubojnia „Zemat” Zdzisława Trościańczyka z Wohynia, tym razem zdobywając uznanie jury „Szynką wołową wędzoną gotowaną”, drugie miejsce przyznano restauracji „Koncertowa” z Lublina za „Salceson wołowy żukowski”.
Laureaci otrzymali cenne nagrody rzeczowe oraz bezpłatne miejsce na stoisku województwa lubelskiego podczas V edycji Targów Naturalnej Żywności „NATURA FOOD” w dniach 12-14 października br. w Łodzi.