czwartek , 21 listopada 2024
Home / Kultura / Lubelskie. Smakuj życia!

Lubelskie. Smakuj życia!

lubelskie-smakuj_ycieTo hasło przewodnie kampanii wizerunkowej naszego województwa. Imprezą, która doskonale oddaje tę ideę, jest rozpoczynający się w piątek, 9 września, III Europejski Festiwal Smaku. Jak mówi Piotr Franaszek, dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, chodzi tu nie tylko o smakowanie bogactwa kulinarnego Lubelszczyzny, ale także o „degustowanie” kultury, korzystanie z pięknej przyrody i realizowanie pasji. 25 sierpnia na konferencji prasowej w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego pojawili się szefowie kuchni 7 restauracji z regionu, które wezmą udział w konkursie Smaki Lubelszczyzny (kategoria zawodowcy). Rozlosowali między sobą konkursowe dania pochodzące z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”. Zestawy dań specjalnie na te okazję wybrał prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. W drugi dzień festiwalu, w Sali Porcelanowej Muzeum Lubelskiego na Zamku, restauracje zaprezentują przed jury przygotowane potrawy oraz stoły z czasów króla Jana III Sobieskiego. Ale Smaki Lubelszczyzny to konkurs nie tylko dla zawodowców. W tym roku również uczniowie szkół gastronomicznych z regionu dostali trudne zadanie. Mają twórczo zinterpretować przepisy z czasów króla Jana III Sobieskiego. Najtrudniejsze zadanie stoi jednak lubelskimi VIP-ami, którzy razem z najlepszymi szefami kuchni z Lubelszczyzny przygotują dania z popularnego w XVI i XVII wieku kapłona. Tradycyjnie podczas festiwalu w ciągu trzech dni na Starym Mieście pojawi się Miasteczko Smaku. To Jarmark św. Jacka, podczas którego producenci zdrowej i ekologicznej żywności z Polski, Austrii, Belgii, Grecji, Ukrainy, Węgier, Hiszpanii a nawet Cypru przedstawią zdrowe i ekologiczne przysmaki. Nie zabraknie takich przysmaków jak słynne sery zagrodowe, domowe wędliny, kwasy chlebowe, litewskie chleby czy węgierskie salami. Niezwykle interesująco zapowiadają się w tym roku Warsztaty Dobrego Smaku. Będzie można na nich poznać sekrety sztuki peklowania i wyrobu wędlin domowych (Marian Zuba) jak powstaje redykołka i z czym najlepiej smakuje bryndza (Wojciech Komperda). Stanisław Stelmach zaprezentuje sztukę marynowania, przyrządzania i podawania dziczyzny a Zofia Gorgol – autorka wielu publikacji na temat kuchni regionalnej i żywienia – opowie o regionalnych potrawach i sposobach na … kaca.
Ten ostatni wykład przyda się szczególnie uczestnikom Nocy Nalewek, podczas której   odbędą się warsztaty topienia gruszki przygotowane przez Janinę Bańkę oraz nocne warsztaty Polskiej Akademii Nalewek z udziałem Lecha Cwaliny i Hieronima Błażejaka, Mistrza Polskich Nalewek.
Na festiwalowej Scenie Dobrego Smaku przez trzy dni będą odbywały się prezentacje kulinarne nawiązujące do kulinarnego dziedzictwa Lubelszczyzny. W cyklu „Europa na talerzu” najlepsi kucharze z Polski i Europy zaprezentują kuchnię hiszpańskich mistyczek, Leonarda da Vinci i Marysieńki Sobieskiej.
Na tegorocznym IX Festiwalu Pierogów kucharze ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego zaprezentują pierogi z czterech stron świata oraz zaproszą publiczność do udziału w Mistrzostwach w lepieniu pierogów na czas. Niewątpliwie wszyscy wielbicieli regionalnych przysmaków znajdą coś dla siebie. Zapraszamy!!!

Sprawdź również

stylowy1

Rekord: Ćwierć miliona widzów w Stylowym w 2018 roku!

Ponad 250 tys. widzów odwiedziło w 2018 roku Centrum Kultury Filmowej „Stylowy” w Zamościu. Największą …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close