poniedziałek , 16 września 2024
Home / Blisko nas / Polska Wschodnia wybiera kuchnię tradycyjną

Polska Wschodnia wybiera kuchnię tradycyjną

logo_polska_niebieskieKotlet schabowy, gołąbki i pierogi – te potrawy mieszkańcy Polski Wschodniej najchętniej jedzą poza domem. Zamiast restauracji z kelnerem, chętniej wybierają pizzerię. W porównaniu z mieszkańcami innych regionów bardzo rzadko odwiedzają kawiarnie. Potwierdza to raport „Polska na talerzu 2012” przygotowany przez MAKRO Cash & Carry, prezentujący gastronomiczny obraz Polski.

– Poza domem najchętniej stołują się konsumenci do 30 roku życia, to oni też są skłonni wydać na posiłek poza domem najwięcej – zaznacza Ewelina Rzedkowska, Menedżer ds. grupy klientów HoReCa w MAKRO. – Dla młodych osób posiłek poza domem to najczęściej okazja do spotkania się ze znajomym, osoby starsze traktują to przede wszystkim jako wygodę i oszczędność czasu – zauważa Rzedkowksa.

Co drugi Polak jedząc poza domem wybiera lokale serwujące tradycyjną kuchnię polską, natomiast aż 27% z nas decyduje się na miejsca z kuchnią włoską. Najchętniej wybierany typ lokalu to restauracje z obsługą kelnerską i pizzerie – 23%. I to właśnie pizza dla prawie 60% Polaków jest daniem najczęściej jadanym poza domem. Drugie miejsce zajmują kebaby, które szczególną popularnością cieszą się w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców. Tyle samo zwolenników mają dania kuchni polskiej – bigos, kotlet schabowy czy mielony.

– Kuchnia włoska i popularne kebaby od lat zyskują na popularności wśród Polaków. Z tego też powodu co roku powstają nowe lokale serwujące tego typu kuchnię. W swoich kulinarnych upodobaniach Polacy to jednak tradycjonaliści – mówi Grzegorz Kazubski, Szef Kuchni, MAKRO Centrum Horeca. – O ile potrawy europejskie znamy i lubimy, jako naród jesteśmy cały czas umiarkowanie otwarci na kuchnie egzotyczne. Aż 55% Polaków nigdy nie odwiedziło lokalu z potrawami z Indii, Meksyku czy Tajlandii. Póki co najchętniej stołujemy się w barach z kuchnią chińską i wietnamską. Jestem jednak przekonany, że uda nam się oswoić kuchnie z odległych regionów świata, na poziomie podobnym jak w zachodnich krajach Europy – dodaje Kazubski

Raport „Polska na talerzu 2012” pokazuje, że w przypadku wyboru lokalu decydujące są dwa czynniki – ceny (55%) i lokalizacja punktu (46%). Na urozmaicone menu (34%) częściej wskazywały osoby z wyższym wykształceniem. Z kolei w przypadku osób starszych (grupa 50+) wzrasta znaczenie aspektów zdrowotnościowych posiłku (13%) – Warto jednak pamiętać, że restauracja czy bar nie powinna bronić się samymi cenami, lokalizacją czy wystrojem, a przede wszystkim jakością serwowanych potraw – przypomina Kazubski.

Sprawdź również

mammografia zamosc

Czy urodziłaś się w latach 1951-1970? Zbadaj się i zyskaj spokój! Zachęć do badania bliskie osoby w podobnym wieku.

Wraz z nastaniem 2020 roku LUX MED kontynuuje akcję bezpłatnych badań mammograficznych dla Pań w …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close