niedziela , 21 Październik 2018
Home / Wiadomości / Port Lotniczy Lublin: 55 kg wołowiny w bagażu podręcznym

Port Lotniczy Lublin: 55 kg wołowiny w bagażu podręcznym

Z uwagi na zagrożenie wirusem ASF obowiązują surowe przepisy dotyczące zakazu przywozu na obszar Unii Europejskiej z krajów trzecich produktów pochodzenia zwierzęcego. Ich nieprzestrzeganie podlega sankcjom karnym skarbowym.

Przekonali się o tym dwaj obywatele Izraela, którzy próbowali wwieźć do naszego kraju mięso wołowe.

4 marca br. funkcjonariusze z Oddziału Celnego „Port Lotniczy Lublin” wytypowali do szczegółowej kontroli pasażerów lotu „Tel Awiw – Lublin”. W trakcie rewizji bagaży podręcznych wykryli u dwóch z nich zapakowane próżniowo mięso wołowe. 40-latek przewoził w walizce 18,5 kg wołowiny, a 43-latek ponad 36,5 kg.

Obaj zostali ukarani mandatami karnymi, odpowiednio w kwocie 210 zł  i  420 zł.

Zatrzymane przez Służbę Celno-Skarbową produkty mięsne zostały przekazane do utylizacji.

 

O zakazie wwozu produktów pochodzenia zwierzęcego na obszar UE informują obwieszczenia umieszczone na przejściach granicznych. Ponadto, do dyspozycji pasażerów zainstalowano tzw. „konfiskatory”, do których mogą oni wrzucać produkty żywnościowe bez poniesienia sankcji karnych skarbowych.

Szczegółowe zasady w tym zakresie reguluje Rozporządzenie Komisji (WE) nr 206/2009 z dnia 5 marca 2009 r. w sprawie wprowadzania do Wspólnoty osobistych przesyłek produktów pochodzenia zwierzęcego i zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 136/2004 (Dz. Urz. UE L 77 z 24.3.2009).

 

Izba Administracji Skarbowej w Lublinie

Sprawdź również

Towary jadą nowym mostem nad Wieprzem

Pierwsze pociągi pojechały nowym mostem nad Wieprzem koło Dęblina. To kolejny etap modernizacji linii Lublin …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close