środa , 13 listopada 2024
Home / Kultura / Smaki Zamościa i Roztocza, czyli sukces kuchni pogranicza

Smaki Zamościa i Roztocza, czyli sukces kuchni pogranicza

1171bKrupnik Roztoczański, kaczka faszerowana po obszańsku, Chleb Rodzinny, dżem rabarbarowy oraz Roztoczański Zestaw Biesiadny to potrawy, które najbardziej urzekły podniebienia jurorów podczas konkursu kulinarnego „Smaki Zamościa i Roztocza” zorganizowanego w ramach XVIII Jarmarku Hetmańskiego.

Przygotowanie i degustacja potraw odbyły się w sobotę 2 czerwca na zamojskim Rynku Wielkim. Niekwestionowanym zwycięzcą konkursu okazał się Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu – laureat prawie wszystkich kategorii konkursowych.

Tegoroczny konkurs przeprowadzony został w następujących kategoriach:

a) wyroby gastronomiczne – zupy

b) wyroby gastronomiczne – drugie dania

c) wypieki, chleby, ciasta

d) nalewki

e) inne wyroby gastronomiczne.

Poniżej prezentujemy listę nagrodzonych potraw i wyrobów

Wyroby gastronomiczne – zupy

I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu

Krupnik Roztoczański

II Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Wielączy Kolonii

Staropolski żur z Połamańcem

III Miejsce: MARINA – Maria Ryń z Nielisza

Barszcz z Sałaty

Wyroby gastronomiczne – drugie dania

I Miejsce: Zofia i Henryk Kaproń – Zagroda „Roztocze” w Obszy

Kaczka faszerowana po obszańsku

II Miejsce: Magdalena Kubina – Restauracja „Muzealna” w Zamościu

Królik po wiejsku na kopytkach z mąki gryczanej z surówką z buraka

III Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu

CZEBUREKI

Wypieki, chleby, ciasta

I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu

Chleb rodzinny

II Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskich Piaskach

Piróg drożdżowy a kaszą i serem

III Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie

Pączki tradycyjne

Nalewki

I Miejsce: Andrzej Józef Kudlicki – Tomaszów Lub.

Roztoczański Zestaw Biesiadny

II Miejsce: MARINA – Maria Ryń z Nielisza

Wino z mleczu

III Miejsce: Zofia i Henryk Kaproń – Zagroda „Roztocze” w Obszy

Nalewka z brusznicy leśnej, pokrzywy z miętą i żurawiny leśnej

Inne wyroby gastronomiczne

I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu

Dżem rabarbarowy

II Miejsce: Irena i Marian Śliczniak – Gospodarstwo Pasieczne ULIK

Miód fasolowy i miód rzepakowy

Nagrody przyznała komisja w składzie:

• Jacek Jakubczak – Zarząd Polskich Kucharzy i Cukierników w Lublinie

• Marek Jawor – Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

• Jadwiga Machulewska – Zarząd LOT „Zamość i Roztocze”

• Barbara Czuwara – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Zamościu

• Izabella Winiewicz – Cybulska.

Wszystkie wyroby oceniane były na podstawie walorów smakowych, wyglądu oraz powiązań z historią i tradycjami kulinarnymi regionu.

Sprawdź również

stylowy1

Rekord: Ćwierć miliona widzów w Stylowym w 2018 roku!

Ponad 250 tys. widzów odwiedziło w 2018 roku Centrum Kultury Filmowej „Stylowy” w Zamościu. Największą …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close