Krupnik Roztoczański, kaczka faszerowana po obszańsku, Chleb Rodzinny, dżem rabarbarowy oraz Roztoczański Zestaw Biesiadny to potrawy, które najbardziej urzekły podniebienia jurorów podczas konkursu kulinarnego „Smaki Zamościa i Roztocza” zorganizowanego w ramach XVIII Jarmarku Hetmańskiego.
Przygotowanie i degustacja potraw odbyły się w sobotę 2 czerwca na zamojskim Rynku Wielkim. Niekwestionowanym zwycięzcą konkursu okazał się Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu – laureat prawie wszystkich kategorii konkursowych.
Tegoroczny konkurs przeprowadzony został w następujących kategoriach:
a) wyroby gastronomiczne – zupy
b) wyroby gastronomiczne – drugie dania
c) wypieki, chleby, ciasta
d) nalewki
e) inne wyroby gastronomiczne.
Poniżej prezentujemy listę nagrodzonych potraw i wyrobów
Wyroby gastronomiczne – zupy
I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
Krupnik Roztoczański
II Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Wielączy Kolonii
Staropolski żur z Połamańcem
III Miejsce: MARINA – Maria Ryń z Nielisza
Barszcz z Sałaty
Wyroby gastronomiczne – drugie dania
I Miejsce: Zofia i Henryk Kaproń – Zagroda „Roztocze” w Obszy
Kaczka faszerowana po obszańsku
II Miejsce: Magdalena Kubina – Restauracja „Muzealna” w Zamościu
Królik po wiejsku na kopytkach z mąki gryczanej z surówką z buraka
III Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
CZEBUREKI
Wypieki, chleby, ciasta
I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
Chleb rodzinny
II Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskich Piaskach
Piróg drożdżowy a kaszą i serem
III Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie
Pączki tradycyjne
Nalewki
I Miejsce: Andrzej Józef Kudlicki – Tomaszów Lub.
Roztoczański Zestaw Biesiadny
II Miejsce: MARINA – Maria Ryń z Nielisza
Wino z mleczu
III Miejsce: Zofia i Henryk Kaproń – Zagroda „Roztocze” w Obszy
Nalewka z brusznicy leśnej, pokrzywy z miętą i żurawiny leśnej
Inne wyroby gastronomiczne
I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
Dżem rabarbarowy
II Miejsce: Irena i Marian Śliczniak – Gospodarstwo Pasieczne ULIK
Miód fasolowy i miód rzepakowy
Nagrody przyznała komisja w składzie:
• Jacek Jakubczak – Zarząd Polskich Kucharzy i Cukierników w Lublinie
• Marek Jawor – Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”
• Jadwiga Machulewska – Zarząd LOT „Zamość i Roztocze”
• Barbara Czuwara – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Zamościu
• Izabella Winiewicz – Cybulska.
Wszystkie wyroby oceniane były na podstawie walorów smakowych, wyglądu oraz powiązań z historią i tradycjami kulinarnymi regionu.