piątek , 20 września 2024
Home / Turystyka / Smakowite 40 m kwadratowych

Smakowite 40 m kwadratowych

foodTyle bowiem liczyła powierzchnia stoiska województwa lubelskiego, jednego z największych stoisk regionalnych, podczas IV edycji Targów Naturalnej Żywności „NATURA FOOD” w Łodzi.

Nasza prezentacja przyciągała licznych gości targowych nie tylko swoimi rozmiarami, ale także ciekawą aranżacją i wystrojem, przede wszystkim jednak – bogatą ofertą regionalnych artykułów spożywczych. Stoisko przygotowali i prowadzili pracownicy Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. „Targi w Łodzi cieszą się roku na rok coraz lepszą opinią pośród producentów żywności” – mówi dyr. Sławomir Struski – „dlatego, wychodząc naprzeciw zainteresowaniu naszych wystawców, rezerwujemy coraz większą powierzchnię wystawienniczą i nie brakuje chętnych chcących zareklamować swoje wyroby”. Tym razem stoisko Lubelszczyzny zapełniły tradycyjne wędliny drobiowe firmy „Kedam” z Glinnego Stoku (gm. Siemień), ekologiczne oleje i ozdobne kapustki sałatkowe Tomasza Obszańskiego z Tarnogrodu, miody Mieczysława Janika z Pszczelej Woli, nagrodzona w bieżącym roku tytułem „Perły” zupa chłopska a także pierogi, nalewki i zioła przywiezione przez Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych Gminy Fajsławice oraz wędliny ekologiczne z zakładu „Wasąg” z Hedwiżyna. Ponadto zwiedzający mogli posmakować tradycyjne wędliny z GS Baranów, makowce z lubartowskiej cukierni Marii Siej, wędzone szynki i dzwonka z karpia z gospodarstwa rybackiego „Pstrąg Pustelnia” z Woli Rudzkiej k. Opola Lubelskiego, miody pitne z lubelskiego „Apisu” oraz miody ziołowe i „witaminy eremity” Braci Oblatów z Kodnia. Podczas targów nastąpiło rozstrzygnięcie konkursów organizowanych przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi a skierowanych do producentów ekologicznej żywności. W kategorii „ekologia i środowisko” najwyższą lokatę z województwa lubelskiego otrzymali Teresa i Edward Banasiowie z Cegielni (gm. Ostrówek), natomiast z kategorii „gospodarstwo towarowe” – Tomasz Obszański, właściciel firmy „Barwy Zdrowia” z Tarnogrodu. „W naszym regionie działa już ponad 2 tys. gospodarstw ekologicznych” – podkreśla kierownik pionu rolnictwa Janusz Malinowski – „wzrost popytu na eko-żywność zachęca rolników do transformacji produkcji, ja natomiast zachęcam do tworzenia grup producenckich, które uławiają działalność na rynku i chronią przed nieuczciwą konkurencją”. Trzy pracowite dni targów należy uznać za wspólny sukces wystawców i organizatorów lubelskiej ekspozycji.  Nasze stoisko było oblegane od rana do wieczora przez mieszkańców Łodzi zafascynowanych bogactwem regionalnych smaków. Praktycznie każdy bezbłędnie rozpoznawał nasze produkty i kojarzył je z konkretnym regionem z Polsce, a wiele osób odchodziło z torbami (oczywiście ekologicznymi) pełnymi zakupów. Kilku przedsiębiorców nawiązało zachęcające kontakty handlowe. „To tylko potwierdza celowość naszej obecności na największych imprezach targowych w Polsce” – podsumowuje dyr. Struski – „już teraz szykujemy się do przyszłorocznych targów, na które serdecznie zapraszamy lokalnych producentów. Promocji nigdy dosyć”.

 

food1

Sprawdź również

Jak kupić bilet lotniczy?

Bilety lotnicze to niepowtarzalna okazja, by w szybki sposób dotrzeć do interesującego nas miejsca na …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglą…darki. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close