Od soboty, 17 grudnia br. Zamość mam już swój browar. W unikalnej przestrzeni starej elektrowni miejskiej z 1925 r., w miejsce zamkniętego Klubu Muzycznego Stara Elektrownia, przy ul. Sienkiewicza 22, został oficjalnie otwarty dwudziesty Browar Restauracyjny w Polsce – „Browar Zamość”.
W browarze produkowane będzie naturalne, niepasteryzowane i niefiltrowane piwo. Początkowo trzy gatunki: Pils, Pszeniczne oraz Ciemne. Dlaczego będzie? Ponieważ dopiero w styczniu będziemy mogli spróbować piwa produkowanego w Zamościu. – Czekamy na odbiór techniczny, całej instalacji. Cykl produkcyjny trwa około 3 tygodni. Zanim wyprodukujemy pierwsze piwo będziemy zamawiać takie same w jednym z browarów w Polsce, podobnym do naszego – mówi Bartosz Litwajtis ze spółki Fortis Inwestycje, właściciela “Browaru Zamość”. Roczna produkcja może wynieść nawet 1,5 tys. hektolitrów, z opcją zwiększenia wydajności. Piwo będzie można wypić w sali restauracyjnej, ale będzie również możliwość zakupu piwa butelkowanego na wynos. Cena pół litra piwa to 7 złotych. W nowocześnie urządzonym wnętrzu, oprócz browaru znajduje się także restauracja i sala konferencyjno – bankietowa na 300 osób.
Z tym trunkiem nie ma żartów. W kodeksie Hammurabiego czytamy, że dla wszystkich, którzy będą fałszować piwo lub nie będą przestrzegać reguł jego sprzedaży z zamiarem oszukania kupującego przewidziano karę śmierci przez utopienie. Jak zapewniają właściciele ten Browar ma duszę i nie straszne im artykuły jednego z najstarszych kodeksów świata.
Fotogaleria{vsig}2011/grudzien_2011/browar_zamosc{/vsig}